Απο το 2004 στην Κατερίνη ♥

Απο το 2004 στην Κατερίνη ♥
Ευχαριστώ Κατερίνη ♥

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Μικρό αφιέρωμα στη ροδιά και τους καρπούς της.




Μικρό αφιέρωμα στη ροδιά και τους καρπούς της.


‘ΡΟΔΙ’ Το σύμβολο της καλοτυχίας, της ευημερίας, της αφθονίας, της γονιμότητας, του πλούτου και του ‘Ερωτα για πολλούς λαούς από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Παλαιότερα στο Δήμου Ιωλκού, υπήρχαν μεγάλεςεκτάσεις με ροδιές. Γι’αυτό το λόγο, τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου Γυναικείου Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός επιλέξαμε ως σύμβολο και επωνυμία του Συνεταιρισμού μας ‘ΤΟ ΡΟΔΙ’.

Η Ροδιά παρουσιάζεται ως το παλαιότερο, καλλιεργημένο καρποφόρο δέντρο από το 3000 π.χ και οι καρποί της χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητες που διαθέτουν. Αυτό το φρούτο αναφέρεται ως σύμβολο της καλοτυχίας, της ευημερίας, της αφθονίας, της γονιμότητας και ως θεραπευτικό σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες. Εξυμνείται σε Αιγυπτιακούς Παπύρους, αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, εμφανίζεται στην Ελληνική Μυθολογία, την Ρωμαϊκή ιστορία και το Κοράνι.


-Στη σύγχρονη εποχή το ρόδι εξακολουθεί να έχει ισχυρή συμβολική έννοια για τους Έλληνες.
-αν συμβολική κίνηση γονιμότητας από  τους Ελληνιστικούς χρόνους έως και σήμερα σπάμε ένα Ρόδι στο πάτωμα σε γάμους και την Πρωτοχρονιά, σε ένδειξη αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης.
-Συνέχεια των αρχαίων γονιμικών τελετών είναι και τα ‘πολυσπόρια’ που μαυειρεύονται και τρώγονται στην Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νεομβρίου.
-Για το ίδιο λόγο οι ροδιές αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο και στη Θρησκεία του Χριστιανισμού, συνήθως εμπλέκονται βιομηχανικά πάνω σε ιερατικές στολές και σε λειτουργικά κρεμαστά και είναι επεξεργασμένα σε μέταλλο.
-Τον 6ο αιώνα, ο Πολύκλειτος πήρε ελεφαντόδοντο και χρυσό για να σκαλίσει το αργίτικο κάθισμα στο ναό της Ήρας. Κρατούσε ένα σκήπτρο από ένα το χέρι και πρόσφερε ένα ρόδι, ως βασιλική σφαίρα από το άλλο.
-Στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία συμβόλιζε το θάνατο – όταν εμείς οι Έλληνες μνημονεύουμε τους νεκρούς μας, φτιάχνουμε τα ‘κόλλυβα’, αυτά αποτελούνται από βρασμένο σιτάρι, ανακατεμένο με ζάχαρη και σταφίδες, στολισμένο με κόκκους ροδιού.
-Σύμφωνα με τους αρχαίους Κινέζους ο χυμός του περιείχε μια συμπυκνωμένη ψυχή που μπορούσε να χαρίζει την αθανασία.
-Ο Προφήτης Μωάμεθ έλεγε πως η κατανάλωση ροδιού, απαλλάσσει από το μίσος και το φθόνο.
-Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η εύα δελέασε τον Αδάμ με ρόδι.
-Οι Βαβυλώνιοι πίστευαν ότι το μάσημα ςπυριών ροδιού πριν από τη μάχη, τους έκανε αθάνατους.
-Ο θεός της Γεωργίας των Χετταίων ευλογούσε τους πιστούς με σταφύλια, σιτάρι και ρόδια.
-Το ρόδι είναι ένα από τα σύμβολα της Αρμενίας, αντιπροσωπεύοντας την ευημερία, την αφθονία και το γάμο.
-Οι αθάνατοι, προνόμιο μονάδας του πεζικού στην αρχαία Περσία οι οποίοι είχαν στο δορυλόγχη σχεδιασμένο ένα ρόδι φτιαγμένο από χρυσό και ασημί για να υπερισχύει στη μάχη. Στο σύγχρονο Ιράν το φρούτο εξακουλουθεί να έχει τη φήμη ότι δίνει μακροχρόνια και υγιή ζωή.
-Η Εβραϊκή παράδοση διδάσκει ότι οι ροδιές είναι το σύμβολο της ηθικότητας και της δικαιοσύνης.
-Το ρόδι ήταν το προσωπικό έμβλημα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού του 1ου.
-Στο θυρεό της βρετανικής Βασιλικής Ιατρικής Ένωσης υπάρχει ένα ρόδι..




ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ

Το ρόδι από την αρχαιότητα είχε μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις, στη διατροφή και στις προσπάθειες των ανθώπων να νικήσουν τις ασθένειες. Στην εποχή μας το ρόδι είναι παγκοσμίως γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, λόγω των αντιοξειδοτικών ουσιών που περιέχει. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, A και E, σίδερο, κάλιο και έχει πολλές αντιοξειδοτικές και φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Επίσης, περιέχει τανίνες, ανθοκιανίνες και ελλαγικό οξύ και η συγκέντρωση αυτών των ευεργετικών ουσιών έχει 3 φορές ισχυρότερη αντιοξειδοτική δράση από ότι στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι. Περιέχει φυτικές ίνες και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Σύμφωνα με κλινικές και επιστημονικές μελέτες Αμερικανών και Ισραηλινών επιστημόνων, έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση ροδιού έχει σημαντική ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό και αντικαρκινική δράση. Το ρόδι λογώ αυτών των ουσιών που περιέχει προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό και συμβάλει:

-        Στην καλή κυκλοφορία του αίματος
-        Στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος
-        Κατεβάζει την πίεση και προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες
-        Στην διατήρηση των φυσιολογικών τιμών της χοληστερόλης και των λιπιδίων
-        Στην αντιμετώπιση των ανδρολογικών παθήσεων
-        Αυξάνει τη γονιμότητα
-        Στην αντιμετώπιση των αρνητικών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
-        Στην καλή υγεία, ευεξία και προστασία του δέρματος, αφού έχει αντιγηραντικές ιδιότητες





ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΤΗ ΡΟΔΙΑ


Η ΡΟΔΙΑ

Η Ροδιά είναι όμορφο δέντρο, στολίζει κήπους και αυλές την άνοιξη με τα μεγάλα φλογάτα λουλούδια της σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, που αναδεικνύονται πάνω στο σκουροπράσινο φύλλωμά της. Αλλά και όταν δέσουν τα φρούτα που κρέμονται βαριά πάνω στο δέντρο, προσδίδουν έκταση με τη θεσπέσια ομορφιά τους. (Την πρωτοχρονιά το σπάζουμε για να απλωθούν τα σπόρια μέσα στο σπίτι ώστε να έχει η οικογένεια πλούσια αγαθά όλη τη χρονιά. Η νύφη σπάει ένα ρόδι όταν μπει στο νέο της σπίτι για να έχει πλούσια αγαθά και άνετη ζωή στο καινούριο της σπιτικό. Ρόδι βάζουν μέσα στο σακούλι οι αγρότες με το σπόρο όταν πάνε να σπείρουν και στη συνέχεια το τρώνε.)

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Το δέντρο κατάγεται από την Περσία αλλά έχει καλλιεργηθεί χιλιάδες χρόνια και στη Μεσόγειο. Στην αρχαιότητα μαρτυρείται σε πολλά κείμενα (Αθηναίους κτλ), και γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα στις ξινές και στις γλυκές ροδιές – κάτι που συνέβαινε και στην Ελληνική ύπαιθρο μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες. Παρόμοιες μπορούμε να βρούμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος όπως Ιωλκό, Θεσπρωτία και τη πρώην Ελληνική περοχή των Αγίων Σαράντα και αναφέρονταν ως α/ γλυκά β/ ξινά και γ/ μογόσικα.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Η ονομασία ρόδι προέρχεται από τη βοτανική ονομασία PUNICA GRANATUM που μεταφάζεται ως ‘Μήλο με πολλούς καρπούς – σπόρια’.


ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Η ομορφιά του ροδιού έχει αποτελέσει κατά καιρούς έμπνευση ποιητών, συγγραφέων, ζωγράφων και γλυπτών. Στη Βίβλο και στα κείμενα του Ομήρου γίνεται επίσης αναφορά στα ρόδια. Αρχαίοι Μύθοι παρουσιάζουν αυτό το φυτό ως το αγαπημένο των θεών. Τα ρόδια γεμάτα με σπόρους συμβολίζουν την γονιμότητα στην  Ελλάδα, στην Κίνα, στην Περσία, στη Ρώμη και στην Εβραϊκή Γνώση.

ΕΠΙΣΠΕΡΜΟΝ

Οι ρουμπίνι σπόροι ονομάζονται επίσπερμα. Κάθε επίσπερμα είναι ένας νόστιμος θύλακας που αποτελεί τον καρπό. Το κάθε ρόδι περιέχει 840 επισπέρματα τα οποία παίζουν στις αποχρώσεις του ροζ ή σκούρου κόκκινου και περιτυλίγονται από μία διάφανη μεμβράνη. Το αν καταπιείς ή όχι τους σπόρους είναι προσωπική επιλογή.


ΓΕΥΣΗ

Γλυκιά με ίχνους από οξύτητα. Οι πρόωρες ποικιλίες Granada και Early Foothill έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πιο γλυκιά γεύση από τα Wonderful.

ΣΟΔΕΙΑ

¨Ένα μέτριο ρόδι ζυγίζει περίπου 450γρ και αποδίδει περίπου 225γρ φρούτο (σπόρια).

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τα ρόδια προσθέτουν χρώμα, γεύση και υφή, σε σαλάτες και επιδόρπια. Ο χημός ροδιού έχει υπέροχη γεύση. Το ίδιο και το σιρόπι. Άγλυκος ο χυμός προσθέτει πικρή γέυση και χρώμα σε οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό, σε γλάσο, σαλάτες και γλυκό επιδόρπιο.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Το ρόδι είναι ένας ευαίσθητος καρπός. Μπορεί όμως να διατηρηθεί κάτω από κατάλληλες συνθήκες.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Μόνο η ομορφιά τους ανταγωνίζεται τη γέυση των ροδιών, φρέσκων ή αποξηραμένων. Τα ρόδια προσθέτουν δημιουργικο άγγιγμα σε συγκεκριμένα κομμάτια, όπως στεφάνια λουλουδιών και γιρλάντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου