Απο το 2004 στην Κατερίνη ♥

Απο το 2004 στην Κατερίνη ♥
Ευχαριστώ Κατερίνη ♥

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Έχει και η Κατερίνη Bio-Cafe



Από το 2004 σερβίρει υγιεινά σνακ και ροφήματα σε προσιτές τιμές.

Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΑΝΔΡΑΚΟΥ, Φωτογραφίες: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ

Βρίσκεται στο κέντρο της Κατερίνης, σερβίρει καφέ, σάντουιτς και σφολιάτες, αλλά δεν είναι ένα κοινό τυροπιτάδικο. Από το 2004, το Bio-Cafe «fresco» αποτελεί σταθερό σημείο συνάντησης όσων αναζητούν γευστικά βιολογικά σνακ και απολαυστικά υγιεινά ροφήματα σε προσιτές τιμές.
Τα λιγοστά τραπέζια του γίνονται περιζήτητα τις ώρες αιχμής, ενώ η πιστή του πελατεία κάνει ανάρπαστα τα φρεσκοψημένα πολύσπορα ψωμάκια και τα υπόλοιπα λαχταριστά αρτοσκευάσματα που εμπορεύεται, χάρη στα οποία η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της επαρχιακής πόλης.
«Ψυχές» του βιολογικού καταστήματος είναι δύο Ελληνες της Γερμανίας, ο Πάρης Προδρομίδης και η Δέσποινα Καρασαββίδου. Και οι δύο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Στουτγάρδη, ώσπου το 2000, ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους, αποφάσισαν να επαναπατριστούν. «Μας έτρεφε μια τρυφερή και ρομαντική σχέση με την Ελλάδα, γαλουχηθήκαμε με το όνειρο της επιστροφής», εξηγούν. «Η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν ανώμαλη, γιατί όσες πόρτες χτυπούσαμε για δουλειά τις βρίσκαμε κλειστές. Αναζητώντας εναλλακτικές, λόγω του ότι είχαμε αποκτήσει μια μικρή εμπειρία με το λιανεμπόριο στη Γερμανία, σκεφτήκαμε να συστήσουμε εταιρεία εξαγωγών ελληνικών βιολογικών προϊόντων. Συνεργαστήκαμε με έναν παραγωγό από την Αργολίδα και στέλναμε πορτοκάλια και λεμόνια στην Ελβετία. Ωστόσο, δεν μπορούσαμε να έχουμε απόλυτο έλεγχο του εγχειρήματος, γιατί εξαρτιόμασταν από τους μεταφορείς. Κάθε φορά καρδιοχτυπούσαμε για το αν τα προϊόντα θα φτάσουν στους αποδέκτες σε καλή κατάσταση».
Τις εξαγωγές τις εγκατέλειψαν το 2004, δεν απομακρύνθηκαν όμως από το χώρο των βιολογικών προϊόντων. Αναλαμβάνοντας την αντιπροσωπεία στην Ελλάδα γερμανικής εταιρείας βιολογικών αρτοσκευασμάτων, τους γεννήθηκε η επιθυμία να ανοίξουν και ένα cafe, ώστε να αναπτύξουν πιο άμεση επαφή με το καταναλωτικό κοινό. Από τη Θεσσαλονίκη μετακόμισαν στην Κατερίνη και... μπήκαν στα βαθιά. «Επτά χρόνια μετά, οι πελάτες μας εξακολουθούν να έρχονται στο «fresco», όχι γιατί τα προϊόντα μας είναι βιολογικά, αλλά γιατί είναι νόστιμα! Αυτό δεν το λέμε εμείς, μας το επισημαίνουν οι ίδιοι σε κάθε ευκαιρία. Και μάλιστα, στην αρχή, το γεγονός ότι το μαγαζί πουλούσε βιολογικά λειτούργησε ως ανασταλτικός παράγοντας. Δεν καταλάβαινε ο κόσμος τι σήμαινε αυτό και ήταν επιφυλακτικός».
Ο τρόπος που μιλούν για τη δουλειά τους δείχνει πως την αγαπούν πολύ. «Το «fresco» είμαστε εμείς», λένε. «Νιώθουμε πως αυτό που κάνουμε έχει αξία, γιατί πουλάμε ποιοτικά, πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα σε λογικές τιμές (σ.σ. ο φρεσκοστυμμένος χυμός βιολογικού πορτοκαλιού κοστίζει 2,80 ευρώ, η σπανακόπιτα 2 ευρώ, το σάντουιτς 2,5 ευρώ, ο καφές 2 ευρώ)». Οσο για το μενού του «fresco», είναι επιεικώς... πλουσιοπάροχο. Κάθε Παρασκευή γίνονται παραλαβές αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο κατάλογος των αρτοσκευασμάτων του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πίτες με ανθότυρο και με σπόρους παπαρούνας, τυρόπιτες με γλυκιά πάπρικα και λιναρόσπορο, μηλόπιτες, κρουασάν ζαμπόν-τυρί, με φουντούκι, σοκολάτα και ντίνκελ ολικής, καθώς επίσης σάντουιτς από ψωμάκια με προζύμι, ολικής, σίκαλης, πολύσπορα, με βότανα, με καρύδια ή με αλεύρι ντίνκελ, τα οποία «γεμίζονται» επιτόπου με βιολογικά υλικά. Υπάρχει επίσης ποικιλία φυτικών αλλαντικών από σιτάρι, επιδόρπια γάλακτος, υποκατάστατα γάλακτος από ρύζι, ντίνκελ και βρόμη, δημητριακά, φρεσκοστυμμένοι χυμοί βιολογικών φρούτων εποχής και ροφήματα (αρωματικά τσάγια, καφέδες, σοκολάτα κ.λπ.), τα οποία οι πελάτες μπορούν να «γλυκάνουν» επιλέγοντας μεταξύ καστανής ζάχαρης, μελιού, στέβιας, φρουκτόζης και σιροπιού αγαύης, που έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και προτιμάται από τους διαβητικούς.
Info: Bio-Cafe «fresco»,
25ης Μαρτίου 5, Κατερίνη,
T/ 23510-79.798




http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_oiko1_1_03/06/2011_1295403

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου